Diskusije : Politika

 Komentar
dulebgPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Исмевање врањанског говора
dulebg
(posmatrach)
10. maj 2024. u 04.18
Исмевање врањАнског говора спада у широку лепезу „социјалног инжењеринга” које је требало Србима да савије рогове и учи их смерности и послушности. Главни подстрекач свега тога била је Велика Британија, у својој вечитој бризи да сузбије потенцијалне руске савезнике, а лепо су помагали Аустријанци, Ватикан, а богами и Коминтерна.

Тај наратив о лењим, прљавим и заосталим Србима слатко су прихватили наши братски народи и народности. Притом се на Далматинце и Загорце, њихов смешан говор, лењост и заосталост, гледало са симпатијом. Најгоре што су тај наратив прихватали и Срби, чим се домогну нешто школе и статуса.

То да је као службени српски прихваћен 1 језик, и да тај мора да буде западни - избор је Аустријанаца, са циљем да нас удаљи од Бугара, Руса и створи нацију Македонце. А 4 падежа има и немачки, па му нико не замера; енглески има 1 падеж.

Првак у отрцавању Србије био је Мирослав Крлежа. Он нас је толико мрзео да је створио читав један свет: заостале, прљаве, азијске паланке, у којој нико ништа не ради, него гледају како коме да напакосте и да експлоатишу јадне западњаке. Придружио му се и Радомир Констадиновић, који је од пљувања по Србима направио државну религију, и за то од исте богато награђен.

Данас имамо ситуацију да се Јужна Србија исељава и празни, осуђена на таворење: без посла, путева, школа, болница, културе. Постало нам је нормално да они живе „у Немачку” а „доле” само троше паре.

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
10. maj 2024. u 12.40
dulebg,

>'...енглески има 1 падеж.'
- - -

Где си то чуо ?

Енглески има 3 падежа (први, други и четврти):

1. НОМИНАТИВ,
2. ГЕНИТИВ (нормански и саксонски)
3. нема датив
4. АКУЗАТИВ (који се примењује на заменице).
5. нема вокатив
6. нема инструмантал,
7. нема локатив
geriatrikus
(zvakac karamela)
10. maj 2024. u 13.13
Јоој шеге, жику му чапри. Јоој крепаћу од смијеха.
Сад ћу да се исмијем горе од интригеа на сваком коментару
:))))))))))))
hahaha ;))))))))))

https://youtu.be/-OzNMTiwios?si=8_RfYt-_7cOpcr_3

И ти га, Дуле, знаш лупити! Чуј исмијавали врањански говор?! А нису Црногорцима или Херцеговцима од којих су сви учили причати. Некада сам купио и учио најархаичније изразе из Источне Херцеговине и служио се њима због исмијавања оних што су имали 2 падежа у говору и ријечник од 50 погрешно изговараних ријечи.
И вјеруј ми да сам због тога покупио много симпатија, а они што би се иначе другима исмијавали због неке ријечи или акцента су остајали збуњени.
Узгред да кажем, има и оних што себи наметну тај осјећај да им се неко исмијава због језика и поријекла, па то прикривају и покушавају прикрити у чему испадну толико јадни и ти су много гори од оних што им се због поријекла изругују. А таквих сам видио мноштво.
И након толико година од када изађох из школских клупа, упо дана упо ноћи ћу изрецитовати дијелове Горског Вијенца, неку Шантићеву пјесму и Миткетов монолог. Па ми се смијте!
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
10. maj 2024. u 15.39
>'...упо дана упо ноћи ...'
- - -

???
e_da
(oʞɐdoɐu)
11. maj 2024. u 14.40
On to po Vuku, „piši kao što govoriš”🥳
geriatrikus
(zvakac karamela)
11. maj 2024. u 14.50
Нумије правописа, буди богснама!
zlatiborac
11. maj 2024. u 15.18
Malo humora po temi - bez zle namere:

Компарације у Врању:

1) Ружна – поружна – најружна – греота
2) Пијан – попијан – најпијан – целива се сас бетон и најбољи део - ОЖЕНИЈА ГРЕОТУ!!!
3) Јефтин – појефтин – најефтин – браћа Кинези
4) Мерак – померак – најмерак – комшијина жена
... 5) Глуп – поглуп – најглуп – булча – дудук
6) Голем – поголем – пасент – гарнишла - мотка потпираљка
7) Слаб – послаб – осушија се – притка
8) Богат – побогат – најбогат – Ђура – још га несу уватили
9) Сиромашан – посиромашан – најсиромашан – работија у Јумко или Коштану :)
kupressrpski
(vozac)
12. maj 2024. u 00.56
Meni nije nikada jasno zašto nam ne podjelise zemlju po srbiji nego nas poslase po drugim zemlja ma ko muve bez glave sad pricaju nema naroda
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
12. maj 2024. u 01.11
Запо дана Ђуро дугове нагуро, па се препо ноћи освестио. ;)
C_A_B_O
13. maj 2024. u 12.57
E moj brate kupreski...Crnograd danas im MANJE Srba no drugih, a sv eje pravljeno od 44te...one placibajke „ostajte ovde” posluzise da lakovjerni zaglave na istim jamama kao i ocevi i dedovi...a ZAMISLI da je 99% SRBA makar i u danasnjoj srbijici?Malo bi se drukcije radilo ( il' bi nas uveli u seoski rat...jerBo za okupatore i basibozluk nismo gradjani no ovnovi za klanje)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.