Diskusije : Politika

 Komentar
Ugostitelji iz Republike Srpske u panici
stinkyink
07. maj 2024. u 07.46
Ugostitelji iz Republike Srpske u panici: 'Moramo zatvarati objekte, svi idu raditi na Jadran'

'Poslodavci duž Jadranske obale ovih dana užurbano traže radnike, što plaši domaće ugostitelje, jer su zbog konkurencije iz Hrvatske i Crne Gore, gdje je već otišao veliki broj kuhara i konobara, mnogi pozatvarali lokale u kojima više nije imao tko raditi', pišu mediji iz BiH.

Predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske „Horeka” Dalibor Šajić kazao je za „Glas” da su ugostitelji u manjim sredinama primorani zatvarati svoje lokale, jer ne mogu naći radnike.

Hrvatska je ove godine za svoju turističku sezonu izdala više od 7.000 dozvola, za koje je aplicirao veliki broj kuhara s Filipina i Kube.

- U Hrvatskoj više neće biti tolika potreba za kuharima, kolika će biti za konobarima koji govore jezik. Tako da je situacija i dalje neizvjesna - kazao je Šajić.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Spektar” Miroslav Vukajlović kazao je da gotovo svakodnevno stižu pitanja poslodavaca iz Hrvatske i Crne Gore za sezonske radnike.

- Poslodavci s Jadrana se raspituju za sve sektore. Imamo interes i za vozače i dostavljače tijekom sezone. Međutim, više nema tko ići na sezonski rad, jer smo mi naše tržište rada ispraznili - kazao je Vukajlović.

Banjalučanka Branka Mišić, koja već desetu godinu odlazi u Hrvatsku na sezonski rad, kaže da će radnici ostati kod kuće kada ih ugostitelji u Srpskoj budu više cijenili.

- Problem je to što se mnogi naši poslodavci ne pridržavaju gotovo nijednog zakona, jer im se može. Većina konobara je na minimalcu, a da mogu poslodavci bi im iz usta uzeli i ono bakšiša što dobiju - kazala je.

ofarbaniboy
(varim)
07. maj 2024. u 11.41
Koji god Srbin ide u crvatsku na more a da nije otud ili da nema imovinu tamo,dabogda se udavio u vodi do clanaka...
C_A_B_O
07. maj 2024. u 12.33
I da mu se aVto okupa
stinkyink
07. maj 2024. u 16.00
Na konkurs za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore prijavio se i bivši direktor aerodroma Dubrovnik
Na konkurs za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) stiglo je ukupno devet prijava, potvrđeno je „Danu” nezvanično iz te kompanije.
„Dan” je prije desetak dana pisao da se prijavilo osam kandidata, te da je jedna prijava nepotpisana. Kako nam je potvrđeno u pitanju je bila prijava Roka Tolića iz Hrvatske, nekadašnjeg direktora aerodroma u Dubrovniku. Tolić je bio i zamjenik gradonačelnika Dubrovnika prije dvije decenije, dok je direktor aerodroma u Dubrovniku bio ukupno devet godina, od 2009. do 2018. godine.
Milles_Broker
08. maj 2024. u 04.00
А може ли неко из србије да конкурише и да буде директор у тој вукојебини ?

:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.