Дискусије : Политика

 Коментар
Strah me je od pomisli na odluku
CEKAC
19. мај 2024. у 09.44
Strah me je na odluku Generalne skupstine UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Citao sam sve novinske clanke o buducem nastupu Predsjednika Vucica na buducoj sjednici GS UN i bojim se da to neće biti dovoljno za
povoljnu odluku na glasanju.
Lijepo je to sroceno, ali čini mi se za nas, a ne i za lica koja odlucuju o prijedlogu. Razmišljam da sam ja tamo i da sam predstavnik Nepala ili Gvineje ili... koliko bi Vucicevi argumenti bili relevantni da bih glasao protiv prijedloga. Mislim da nisu dovoljni. Prvo suvise su uopceni i za onaj sastav prilično nepoznati. Mislim da će sastav inzistirati na cinjenicama, a njih u buducem Vucicevom pledoajeu skoro da i nema.
Osnovne cinjenice koje bi dovele do povoljne za nas odluke, o cemu sam već pisao su:
-da niti jedan državljanin Srbije nije ucestvovao u izvrsenju zločina;
- da zločin nije izvrsen na teritoriji Republike Srbije, i
- da izvrsenje zločina nisu naredile srpske vlasti, niti su znale za vrsenje tog zločina.

Pokusali smo preko redakcija nekih novina dostaviti to na razmatranje strucnom timu, ali o tome nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, niti se to vidi u danasnjim novinskim clancima.

Zamislimo da smo mi predstavnici Srbije i da se recimo raspravlja o nekoj manjoj africkoj ili juznoamerickoj državi, sto bi za nas bilo relevatno da glasamo za ili protiv.

Kažem bojim se, no vidjeti ćemo uskoro...
bezdomni
(maestro)
19. мај 2024. у 14.17
U čitavoj bejha stradalo oko 120000 ljudi tokom čitavoj rata.
Bejha muslimana ni pola od te sume vecina naravno sa puskom u ruci ,civila max 15000 za četiri godine u čitavoj bejha.
I ni manje ni vise nego genocid.
Srpske nejaci žena i dece su ustaše samo na Kozari za mesec dana poklali dva puta vise a Jasenovac,jame Hercegovine ...da ne spominjemo i nigdje se genocid ne spominje.
Na Kosovu osim par enklava na severu Srba vise nema .Pristina,Pec gde su bili preko pola stanovnistva nema ih vise . Pobijeni i proterani. Niko genocid ne spominje a nestalo ih je tri puta vise nego muslimana u bejha tokom rata...
Tako da se od žrtve ocito pravi dzelat a ima to isto svoje zašto.
Mi Srbi jedini prkosimo Evropi i okruzenju drzeci rusku stranu...
Daj Boze da uopste preteknemo dogadjaje koji slede zbog te naše tvrdoglave podrske državi koja nas je izdala i 92 u Hrvatskoj i 99 i prilikom otcepljenja CG a 45 i prije toga da ne spominjemo .
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
19. мај 2024. у 15.32
bezdomni,

Важно је да нас сада не издају.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
19. мај 2024. у 15.39
CEKAC,

И ја се бојим да Вучић уопштеном говоранцијом може да промаши суштину.
С друге стране, на удару је и Република Српска и, ако се не оборе и не раскринкају „аргументи” подносилаца предлога резолуције, Вучићеве говоранције ће бити само 'глас у пустињи'.

И само подношење предлога резолуције је бесправно, јер Генерална Скупштина УН нема овлашћења да усваја и доноси резолуције.
CEKAC
19. мај 2024. у 16.11
U pravu s Jocko. Rezolucijama se rjesavaju pojedinacni slučajevi, a konvencije predstavljaju opci pravni akt.
Nisam procitao sve o nadleznosti generalne skupstine zbog čega ću biti umjeren u raspravi po tom pitanju.

Stvarno mislim da će pledoaje vucica promasiti sustinu. Ako bi se usvojila rezolucija, onda bi i svajcarski Nijemci trebali odgovarati za genocid Nijemaca za prije i za vrijeme II svjetskog rata.
Ako Srbi iz Srbije odgovaraju za sve radnje Srba iz Bosne, jer su Srbi i pravoslavni, po toj istoj logici trebaju odgovarati i svicarski Nijemci za sve radnje Nijemaca u II sv. ratu.

Već sam u nekoliko navrata pisao da sam razocaran ponasanjem srpskog tima kada ae donosio ugovor o sukcesiji.

Ima još jedna stvar gdje su Srbi navuceni na tanak led. Prilikom rasturanja SFRJ Srbi su pogresno okvalificirani kao rebels, buntovnici i td. Po logici uvijek je odgovoran inicijator. On je stvorio akciju s namjerom promjene postojeceg stanja. Ne može se otpadnikom zvati netko tko brani postojece stanje.
Isti slučaj je i u Ukrajini. Nije Donbas otpadnik nego majdanci. Cudim se da su i Rusi prihvatili tu kvalifikaciju. Nije agresija pocela ulakom ruske vojske u Ukrajinu, nego je zapocela majdanom u Kijevu. Buduci da se sve odvijalo po reziji zapada, to se smatra agresijom na postojece stanje uUkrajini.

Ne može se ovo ojasniti ukratko, ali smatram da će i ovo biti dovoljno za razumijevanje...
dituartuПорука негативно оцењена. Покажи

dituartu
(eng)
19. мај 2024. у 16.27
И ја се бојим да Вучић уопштеном говоранцијом може да промаши суштину.

----
Veze vi nemate sa zivotom, kakvi govori, i uopsteno predavanje,šta lupetate, te stvari se resavaju iza stola diplomatskim putevima, to što će Vucic da prica nikakVOG ali bas NIKAKOG UTICAJA NEMA.
Niti njegov, niti bilo koji govor sa bilo kojom temom i državom.
dituartu
(eng)
19. мај 2024. у 16.30
Delegacije dobiju direktivu iz maticne države kako da glasaju a ne da lik tamo slusa govor Vucica pa razmisli je li dobro pricao ili ne i na kraju svojom voljom pritisne dugme. Koje ste vi naivcine Boze me sacuvaj.
bezdomni
(maestro)
19. мај 2024. у 16.44
D2 je u pravu 100%. Ovde se napravila ogromna priprema i tačno se zna koje će države glasati da ovo prođe. Nema tu Vucicev govor apsolutno nikakvu trezinu.
Kaznjava nas zapad za lizanje sa Rusima.
Na osnovu ovoga će se traziti ponistenje Dejtonskog sporazuma i stvaranje unitarne BiH...
dituartu
(eng)
19. мај 2024. у 16.54
Pod jedan niko još od nas ne zna kako će se glasati.

Drugo moje je mišljenje da je vaznost ovoga prenaduvana od strane medija zbog lokalnih izbora u Srbiji.

I treće ova rezolucija nema nikakvu pravnu vaznost. Stotine ovakvih rezolucija su donesene do sada i niko ih se ni ne seca.

Srbiji je bitno da ima debelu zaledjinu velikih sila Rusije i Kine i ostatka sveta koji i ako je možda ucenjen odlično zna šta je pozadina svega.

Na kraju ovo može da se obije od glavu ovima sto donose jer „sutra” (a to može jako skoro da se desi za samo par meseci) može moc ucene zapada toliko padne da se prvo ponisti ova rezolucija i donese upravo suprotna o genocidu nad Srbima.
CEKAC
19. мај 2024. у 17.28
Dituratu

sve ovo sto ti navodis moglo bi biti. No to su samo pretpostavke, a one ili se potvrdjuju ili obaraju.
Pa kada se pretpostavlja, nastavimo s tim. Možda na toj sjednici postoje i glasaci koji nisu ranije angazirani i koji stvarno žele posteno glasati. Srbija je kmala zemlja i njen utjecaj na svjetsku politiku je beznacajan. O srbiju politicari znaju jednako kao nasi o Zizabaru. Ako tim ljudima ukazes cinjenicama na stvarni tok dogadjaja i njihov odnos se može mijenjati. A glas jednako vrijedi.

Ako je zaista tako, kako ti to tvrdis dituratu, onda cemu onolike predstave Vucica. Ukoliko je siguran da će rezolucija biti odbijena, onda sve ovo paradiranje i infantilne zakletve mogle su proćiznatno skromnije.

I prije nego sto si ti ovo napisao znao sam da diplomcija radi svoje i da se prikupljaju glasovi za i protiv, ali uvijek postoji i znatan broj onih koji bas nisu tako tvrdo unaprijed opredijeljeni. Kada sam ovo pisao upravo sam imao u vidu te, koji nisu tvrdo organizirani i koji8 stvarno traže istinu za dizanje ruku. A istinu sadrzi moj uvodni post.

Da bih pojacao svoje tvrdnje opet se pozivam na Sporazum o sukcesiji, koji je za Srbiju ne nepovoljan, nego uzasan.

Pozivanjem na Njegoseve stihove neće uvjeriti clana Kostarike u svoje pravo...
dituartu
(eng)
19. мај 2024. у 17.43
Glavnu igru vode Rusija i Kina i Iran.
Oni ubeđuju a ne Srbija. Srbija nema tu moc.

Tubby
19. мај 2024. у 17.54
Ројтерс: ФЕРИЗАЈ, Косово, Док је вајар Agon Qosa стављао неке од завршних детаља на статуу Тонија Блера, размишљао је о томе шта је бивши британски премијер учинио за Косово пре четврт века. Qosa и други етнички албанци на Косову идолизирају Блера због његове лидерске улоге током НАТО бомбардовања 1999. године која је зауставила напредовање српских снага и на крају помогла малој балканској нацији да освоји независност. Двадесет пет година касније, Qosa довршава Блерову глинену статуу у природној величини која ће бити изливена у бронзи и постављена на Блеровом булевару у источном граду Урошевцу 12. јуна, што означава крај рата на Косову 1998-99.„Одлучио сам да га имам у нашем граду, на нашем Косову, да стигне срећан и радостан”, рекао је Qosa док је радио на статуи која приказује Блера како се смешка у оделу, једне руке подигнуте у таласу. Више од 13.000 људи, углавном локалних Албанаца, убијено је у рату 1998-99. Блер, који је био британски премијер од 1997. до 2007. године, подржао је НАТО бомбардовање Србије да би је приморао да се повуче са Косова.
https://www.reuters.com/world/statue-tony-blair-honours-tonibler-cult-kosovo-2024-04-16/
Највећа западњачка медија игнорише најмање 1000 побијених Српских цивила на Косову од престанка бомбардовања 1999, нити помиње многе Српске жртве током бомбардовања на Косову, силоване па поклане Српкиње. Подмукло од Ројтерса. Шта друго очекивати од западних медија и њихових политичара?! Бомбардовање наше државе трајало је непрекидно 78 дана и ноћи, страдали су цивили, чак и деца, земља је економски уништена са укупном материјалном штетом од преко 120 милијарди долара и еколошки загађена осиромашеним уранијумом. За овај, као ни за бројне друге злочине над Србима, нико није одговарао.

CEKAC
19. мај 2024. у 18.23
dituratu

Ja u klin, ti u plocu.
Rekao sam da sam i prije pisanja uvodnog posta znao da diplomacije cine svoje. Ipak, uvijek postoje neangazirani, a njihov glas vrijedi kolikon i americki, ruski ili kineski.

Čak i oni, koji će biti na strani rezolucije trebaju saznati istinu.
Uotalom, vidjeti ćemo...
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
19. мај 2024. у 20.35
dituartu,

Само делимично си у праву, јер кад би било само тако како си рекао, не би имало разлога да А. Вучић било шта говори.
Управо оно што је рекао СЕКАС, ради се и он гласовима оних којису још неодлучни и вагају, да ли „ЗА”, или „ПРИТИВ”, или да одлуче да буду „уздржани”.

Ни Русији, ни Кини, ни оним земљама које би подржале Србију и Републику Српску не би одговарало ћутање представника Србије, А. Вучића. Његово излагање треба да гађа у центар, а Русија и Кина ће појачати захтев да се предлог резолуције одбаци, јер је нелегалан и неоснован. На известан начин, Вучић треба да изнесе суштину бесмислености и неоснованости предлога резолуције, укаже да је реч о правној злоупотреби термина 'геноцид', кршењу Повеље УН (Чланови 10, 11 и 12) и истакне оно о чему је говорио СЕКАС (у оне три тачке, да не понављам).

Зашто се и ја прибојавам да може да буде промашаја ...
У више наврата смо ми, довољно упућени лаици, могли да видимо да наши правници погрешно формулишу захтеве и/или тужбе, тако да их правници „међународне заједнице” са лакоћом превеслају жедне преко воде.
Узми нпр. питање које су поставили Међународном Суду Правде. „Да ли националне мањине имају право да једнострано прогласе независност?”. Добили су одговор: „Имају право”.
Питање је требало да гласи: „Да ли Међународно Право признаје и подржава једнострано проглашену независност националним мањинама?”
(О томе смо својевремено овде критички говорили D-Man, ја и још неки дискутанти и указивали на промашену формулацију питања).
CEKAC
19. мај 2024. у 21.30
Jocko dobar ti je primjer s onim pitanjem o pravu nacionalnih maqnjina.
Da sam ja bio u tom timu odmah bih postavio pitanje ZASTO JE TO PRAVO USKRACENO SRBIMA U KRAJINI?
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
19. мај 2024. у 23.07
У случају да плредложена резолуција не добије очекиван и потребан број гласова и пропадне, не треба очекивати да ће се земље предлагачи зауставити. Србија може да очекује билатералну освету Немачке, Британије и Америке у виду повлачења инвестиција, увођења санкција, изазивања унутрашњих немира, као и појачану подршку самовољним акцијама Приштине.
Република Српска ће такође бити изложена новим провокативним акцијама туристе Шмита, у садејству са јастребовима из редова Бошњака.
Kraj_Sveta
(socijala)
20. мај 2024. у 03.25
Plus će „Srbija protiv nasilja” nasilno da zaustavlja nasilje.
CEKAC
20. мај 2024. у 08.42
vantika

Blago tebi. Ti ama bas ništa ne shvacas. Pa da ti pojednostavim: ako ti imaš imanje i ti ga neuredno držiš, novac nemilice trosis, bas me briga. Sam pao, sam glavu razbio.
Ali ako smo nas dvojica suvlasnici moja sudbina će zavisiti i od tvog ponasanja. Ja neću dozvoliti da ti nemilice trosis novac i usvakom poslovnom potezu moramo se konzultirati.
Za mene kao Srbina i moje potomke neobično je važno kakav će biti rezultat glasanja. Iako je prijedlog rezolucije glupost, posljedice za Srbe će biti uzasne.
Ja vjerujdem Vucicu. Ali hoće li mu povjerovati predstavnik Mozambika, Koreje, Filipina? A vaznije za nas je da mu oni povhjeruju nego ja.

Iznenadjujes me s takvim olako shvacanjem. FRadi se o pitanju koje može izazvati negativne posljedice za Srbe dok je svijeta i vijeka, a za TEBE TO JE LULA DUVANA...
dr-morsПорука негативно оцењена. Покажи

dr-mors
20. мај 2024. у 15.14
CEKAC
19. maj 2024. u 21.30
Jocko dobar ti je primjer s onim pitanjem o pravu nacionalnih maqnjina.
Da sam ja bio u tom timu odmah bih postavio pitanje ZASTO JE TO PRAVO USKRACENO SRBIMA U KRAJINI?
========

bosanskim srbijancima u kantonu, uskraceno je to pravo, jer se opravdano smatraju faktorom nestabilnosti u rergionu i sire.
CEKAC
21. мај 2024. у 16.37
Vucic iz Njujorka:

dobili smo podatke da će nam neke zemlje na glasanju zabiti noz u ledja.

https://sputnikportal.rs/20240521/vucic-iz-njujorka-dobili-smo-podatke-neke-zemlje-će-nam-zabiti-noz-u-ledja- 1172458144.html

Da smo isli s cinjenicama to se ne bi dogodilo...
CEKAC
21. мај 2024. у 16.40
vantika

Ako ne uspije,..loše je „govorio i promasio sustinu”,..ako uspije, nije on nego Kina, Rusija i Iran
--------------------------------------------------------------

Eto vidis i ti znaš istinu...
CEKAC
21. мај 2024. у 16.43
Werba

bosanskim srbijancima u kantonu, uskraceno je to pravo, jer se opravdano smatraju faktorom nestabilnosti u rergionu i sire.
----------------------------------------------------------------------

Rekao si istinu s naopakom namjerom...
Starac_Foco
(--)
22. мај 2024. у 09.01
dr-mors
20. maj 2024. u 15.14

bosanskim srbijancima u kantonu, uskraceno je to pravo, jer se opravdano smatraju faktorom nestabilnosti u rergionu i sire

*****

Ako je tako, da li bi nas mogao malo detaljnije prosvijetliti ko su onda faktori stabilnosti, i u kojim kantonima oni žive? Možda sarajevski kanton a specijalno sandzacko pucanstvo u njemu u kombinaciji sa sezonskim stanovnicima iz Arabije i okoline, ili tuzlanski i zenicki kantoni a posebice danasnji stanovnici Maoce i Bocinje?
D-Man
(U prolazu)
22. мај 2024. у 11.53
Пре пар месеци сам одлучио да више не свраћам у ову кафану али случајно сам данас пролазио па рекох да видим има ли кога познатог и онда приметих ову расправу па реших да само на кратко уђем и видим о чему се ради.

Да, јбг, увек иста прича и, на жалост, и даље исти типови не могу никако да схвате неке стваре. Ево примера ради, читам шта пише у Новостима:

- Naš stalni predstavnik ovde je želeo da razgovara sa Nemcima kao glavnim tvorcima rezolucije. Da razgovara o tekstu, da vidimo da li možemo nešto zajedno da uradimo. A znate li kakav je odgovor dobio „Suočićete se sa rezolucijom na način na koji vam je mi budemo dali”. Znam, mi smo previše mali, ali verujemo da će evropske i demokratske vrednosti uvek značiti da svi moramo da budemo uključeni u proces donošenja ovako važnih rezolucija - rekao je predsednik Srbije obraćajući se na kraju panel diskusije.

Дакле, Немачка отворено јуриша на Србе, Србију и Републику Српску а Вучић наставља са својим причама. Он ће већ данас, сасвим сигурно, да прича о нашим западним партнерима у неком другом контексту.

Па, заје6и више са причом о западним партнерима! Нису то наши партнери већ непријатељи. Све те државе које су главни спонзори резолуције те оне које су коспонзори треба званично прогласти непријатељским државама а исто тако и све оне које гласају за резолцију. Само ћеш тако показати свету да си озбиљан; све друго је најобичнија фарса.

Ћутали смо када су нам отели Космет, наставали да сарађујемо са њима као да се фактички ништа није десило, стално раде против Републике Српске, и, ајде, можда и могу да схватим да се тако једноставно морало јер сила Бога не моли а ми смо били на ветрометини на којој је дувало са свих страна.

Али, брале, ако ћемо ми и даље да ћутимо и да пређемо и преко ове непријатељске резолуције чије је једини циљ бухвално уништење српског морала, образа, поштења и душе, онда ми по ко зна који пут доказујемо да нисмо боље ни заслужили.

Не можеш се ти борити против оваквих ствари с тим што ћеш већ сутра у пријатељску посету примити политичаре тих непријатељских држава и са њима развијати економске односе. Ова резолуција је превршила сваку меру!

Нема шта нам нису радили, ћутали смо, радили са њима, покушали да успоставимо неке људске односе, ушли чак и у заједничек инвестиције а они и даље на нас гледају као гладни вукови на незаштићено стадо оваца. Жедни српске крви по сваку цену!

Ова резолуција мора да буде преломна тачка и код Вучића и код целе Србије. Доста, бре, више! Вучићу, заје6и то ''Све ћу им рећи у лице'' а онда са њима опет радиш као да се ништа није десило!

Због оваквих ствари се прекидају сви односи, и економски и политички, са свим тим државама. Ту једноставно више нема шта да се прича, мучки смо нападнути и наша прича на ГС УН једноставно не значи ништа тим гадовима!

Нека смо сто пута окружени са НАТО државама али или ћемо ми коначно почети прекидати све односе за тим зликовцима или ће нас они свакако уништити на овакав начин.
CEKAC
22. мај 2024. у 12.35
D-man

U pravu si.
Nemam nikakve zamjerke na tvoj post.
Ali. Veliko ali. Okruzeni smo sa svih strana zemljama NATO, kosponzorima rezolucije. Ni ptica ne može da preleti a da je ne obore. Kako prodati sto nam je visak? Kako kupiti ono sto nam treba?

Da barem postoji neka mala kapija kroz koju se možemo provuci? Ali nje nema. Okolina je nemilosrdna. Udavit će nas. Osiromasiti, oslabiti i uzeti sto hoće. Mislili smo da je bombardiranje samo prijetnja. A bilo je stvarnost.

Pokazati zube? Na koga? Zec protiv lava.

Dosta smo ginuli i jedina smo nacija koja ne raste.

U uvodnom postu sam napisao da se jedino možemo boriti istinom. Za njih su naše price davno ispricane...
intrigue
22. мај 2024. у 12.51
Тако некако „повратниче” . :))

Цела Вучкова жвака на коју хвата гласаче је економија . Гради се , ради се , изграђује , отварају се фабрике , просечна плата и пензија расту бла бла ...
И кад човек погледа , па не можеш јебига да лажињаш ...има ту истине и те како .
Али увек остаје питање на које ћемо тек сачекати одговор ...„одакле зи лова” ...и „ко ће враћати дугове ”.

Е сад , ово што се тренутно дешава Он је опет маркетиншки подигао на филмски ниво .
Пропаганда лепо упаковано, као и увек .
Он се бори , он ће погинути на бранику отаџбине , сам против свих и још 20 сличних наслова .
Ал опет кад погледаш и та прича пије воде . Јебига .
Факат су навалили душамани и непријатељи ...и он , заједно са још неким љидима , чини све што може .

Поинт целе приче , нажалост , ће бити „узалуд” . Узалуд зато што су фашисти јачи и ми немамо никакве шансе .
Било ко да је на његовом месту не би могао да промени ништа .

Шта би могло да се деси после овога ?
Па слична реторика .
Све смо покушали , дали све од себе , борили си , изгинули...али авај , нисмо успели , Они су били јачи .

И , оно што рече Д-ман , ајмом опет са Швабама инвестиције , фабрике , сарадња ...
Тако да ...ови теби на грбачу навале бреме геноцидног народа , а ти са њима сарађујеш и отвараш њихове фабрике по Србији ?
Јел то ок треговина , колико кошта та трговина ...они намо оно , а ми њима ово ?
Прескупо је то бре .
На исту фору иде прича у вези КиМ ...он са њима лепо , циле -миле , сарадња , партнерество , економија ...
А они ти отворено отимају светињу .

И шта човек да каже сем „серем ти се на економију , партнерство и сарадњу ” са класичним душманима и непријатељима државе Србије и српског народа .

Стиснути муда и на глас рећи истину народу ко нам је непријатељ , шта ради и какве су му намере ...
И баталити било какву сарадењу са њима .
Без обзира на све те цифре које се спомињу у вези економске сарадње са „непријатељима” .

Да , и та заблуда у вези ЕУ , коначно и њима рећи „ма марш бре у 3 пичке материне” ...па се окренути на неку другу страну...рецимо БРИКСУ.
D-Man
(U prolazu)
22. мај 2024. у 13.20
''И шта човек да каже сем „серем ти се на економију , партнерство и сарадњу ” са класичним душманима и непријатељима државе Србије и српског народа.''

Да, то је суштина проблема. И тако више неће моћи након ове резолуције тј. не би требало али сви већ можемо да претпоставимо да ће већ сутра неки политичар из тих непријатељских држава доћи у Србију и биће дочекан са свим могућим почастима.

Најгоре је чути када се каже како смо мали и окружени непријатељима и не можемо ништа учинити поводом тога. Па, јбг, можеш и мораш прекинути односе са својим непријатељима. Како другачије да им покажеш да ти је стало до нечега?

Што неко већ рече, какви год резултати резолуције да буду, душамни ће настави и даље да нас угњетавају. Шта ти онда преостаје него да се приклониш неком другом ко те више цени и уважава?

Не морамо се ми кур4ити на тај начин што ћемо као покушати да ратујемо против свих тих фашиста. Али, брале, може се, сасвим сигурно, рећи да више нисмо заинтересовани за улазак у ЕУ, да не желимо да одржавамо било какве односе са државам које су гласале за резолуцију и да ћемо сарађивати са онима који нас прихватује без уцена и притисака. Дакле, то је неки миран отпор.

Немојте само да мислите да наш географски положај не значи баш ништа. Да није битан онда нас не би ни ЕУ ни НАТО прогањали на овакав начин на који нас прогањају. Има, дакле, неких адута, није све изгубљено.
D-Man
(U prolazu)
22. мај 2024. у 14.40
„Kako prodati sto nam je visak? Kako kupiti ono sto nam treba?”

CEKAC,

Разумем ја тебе али ти, изгледа, не разумеш мене. Нисам ја рекао да ми сада њима свима објавимо рат! Не, не ради се о томе. Ја говорим о престанку сарадње или, у најмању руку, о непроширивању сарадње.

Ми стално полазимо од претпоставке да смо ми у таквом положају и да излаз никако не постоји. Па, наравно да постоји! Зар неко мисли да ће фашисти да нас потпуно блокирају па да не можемо да извозимо своје производе или да увозимо оно што нам треба?

Па иста ова и оваква Србија њима итекако треба као мост између њих те Русије и Кине на другој страни.

Иначе, нама западни фашисти ово све и чине јер су видели да могу. Ми никако да преломимо и кажемо бар да нас ЕУ више на занима.
Ми као мала дражава, чини ми се, више уцењујемо Русији и Кину тим причама како ћемо у ЕУ него што смо неког у ЕУ забринули због могућности да се потпуно окренемо земљама Брикса.

Ове резолуција би и код последњег скептика у Србији требала да разбије сваку заблуду у вези тога шта нама Запад жели и шта нам чини.

А да не заборавим, изузетно ми је драго да је Вучић отворено говорио и о подлости ЦГ са оним амандманима. Заиста покварено од ЦГ јер ће ти амандмани дефинитивно довести до тога да многе државе које су желеле бити уздржане сада гласају за резолуцију.

Треба јавно позвати све Србе да престану да иду на море у ЦГ и Грчку (уколико гласају за резолуцију). За Хрватску се то одавно подразумева али свакако треба упутити јавно позив грађанима Србије. Ако не можемо против великих фашиста онда бар можемо против малих.

Самим тим, аутор ове теме је апсолутно у праву. Вучић не би требао превише да прича у УН већ да укратко каже како Запад злоупотребљава појам геноцида, да у Сребреници није почињен геноцид већ злочин (и то навести како нико од жене, деце и стараца није страдао већ само војници Армије БиХ), да су над Србима Немци и Хрвати починили геноцид током другог светског рата а сада би хтели да се Срби прогласе геноцидним народом а чак ни они Немци ни Хрвати никад нису Србији и Србима платили ратну одштету Србима нити су проглашени за геноцидни народ.
Дакле, кратко и јасно али и ја има утицај да ће Вучић да иде у ширину и недоглед тако да онима који фактички ни не знају где је Србија (а гласају у ГС УН) неће уопште бити јасно о чему он говори.

Иначе, ово је прилика када треба да се клечи пред Русијом и Кином и да се моле да и они искористе свој утицај на многе државе и да их просто замоле да гласају против резолуције. Морам да верујем да је то већ учињено.
CEKAC
22. мај 2024. у 17.51
D-man

Tako bi trebalo biti kako ti kažeš. Kažem trebalo bi. Ali? Pocinjem opet s „ali”.
Kako rekoh okruzeni smo zemljama NATO, koje, kao clanice obavezne su da sprovode zajednicke zakljucke i odluke, a zajednicke su naravno one, koje hoće Amerika ili Njemacka. Prevedeno, sve clanice NATO ustvari sprovode pdluke ovih najjačih.

Ako u ovom slučaju, nešto kao s Bjelorusijom uvedu nam sankcije o zabrani saobracaja, ono, kako rekoh „sto nam treba” otpada. Niti mi izvesti nasu robu, niti uvesti potrebnu. Nemojmo se zavaravati da to oni nisu u stanju učiniti. Jesu i te kako. Evo ti primjer Gaze. Ubijaju i oruzjem i gladju i nikom ništa.

Vicic je pogrijesio u samom startu. Smayrao je da će olako rezolucija biti odbijena pa će on poput Robin Huda spasavati srpski narod lijepim pricicama za nas. Izgleda da je situacija sasvim obrnuta, a oni, koji su se oslucili suzdrzati se, nemaju dovoljno cinjenica da bi mijenjali odluku i glasali za odbijanje rezolucije. No i u tome je samo dio njegove krivice, a najvisr pravnog tima koji priprema odbranu...
CEKAC
22. мај 2024. у 18.00
intrigue

Али увек остаје питање на које ћемо тек сачекати одговор ...„одакле зи лова” ...и „ко ће враћати дугове ”.
---------------------------------------------------------------------

Uzeo sam ovu tvoju recenicu kao moto ovog mog posta.
Ako je novac ulozen u proizvodnju, neće biti nikaka
kvih problema za vracanje. Ali, ako jw ulozen u infrastrukturu ili neprivredne investicije, problem vracanja je ogroman.
intrigue
22. мај 2024. у 18.50
Е мој чича , колико и шта се све гради у Србији ...кад би човек кренуо да набраја не би било краја , усро би се набрајајући .
Колико је самом ту проеката . Канда смо Канада у пм .

Ето тај ЕХСПО ...спомињала се цифра од 15 милијарди евра , сад кажу да ће бити још више .

пс.
а можда је и тај ЕХСПО разлог што нам тренутно није „до свађе ” са овим западним фашистима .
нека ЕХСПА , ко јебе геноцидну етикету , кога за то боле кита .
:)
e_da
(oʞɐdoɐu)
22. мај 2024. у 19.08
Da se vratimo ma temu:
CEKAC
19. maj 2024. u 09.44

Strah me je na odluku Generalne skupstine UN o rezoluciji o genocidu u Srebre
_________________
I mene je strah a i nije jer znam da su odlučili pre nego što su glasali.
A time daju verifikaciju na nemačke genocide iz 1. i 2. sv, rata kao i na ustaške genocije NDH!
Sve dalje zavisi od Srbije...
Ćeraćemo se još!
CEKAC
22. мај 2024. у 19.19
e-da

Ćeraćemo se još!
--------------------------

Mislim da je to izreka Matije Beckovica.
Star Dubrovcani su svakom osvajacu unaprijed placali danak za slobodu.
Cerati se možeš s jednakim ili slabijim. Ali lav i mis su samo u basni...
e_da
(oʞɐdoɐu)
22. мај 2024. у 20.00
Jeste od Matije Beckovica.Ali to je u srpskom genu. Bez obzira na jačeg i uprkos jačima! Imamo jedan naziv- ime koji nema prevod ni na jedan jezik. INAT!
CEKAC
22. мај 2024. у 20.28
e-da

Poslovica: „Čega se pametan stidi, time se budala ponosi”.

Inat je negativna konotacija. Mslim da nam to ne bi trebao biti moto u buducnosti. Možda vrba (savitljivost). Bolje i zmija nego soko s polomljenim krilima. Uostalom zivot i nije poezija, pa i Matijine ixreke ,,,
Starac_Foco
(--)
22. мај 2024. у 20.29
Inat se sa lakocom prevodi na turski, isto se piše, isto izgovara i isto i znaci...

Samo nisam siguran je li ovo turcizam u srpskom ili srbizam u turskom.

A inače lako se prevodi i na druge jezike kao tvrdoglavost, a zavisno od situacije može i neosnovana tvrdoglavost. A može ponekad da se „prevede” i kao pisanje uz vjetar (ne kažeš da je ova situacija sa Srebrenicom to, ali pisanja uz vjetar još otkako je inat uvrsten u srpski vokabular pa do danas je definitivno bilo...).
e_da
(oʞɐdoɐu)
22. мај 2024. у 20.43
Turci su od nas usvojili reč INAT, (u turskom inatluk) a preveli kao „otpor”, „prkos”
e_da
(oʞɐdoɐu)
22. мај 2024. у 20.46
A sve u ono vreme 14. i 15 vek.
samadel
(snimam)
22. мај 2024. у 22.58
CEKAC, ja tebe gledam dvostruko.
genetski i geograski.
Genetski po svojim precima i geografski po tome gde si živeo i sa kime si živeo.
Ti sam imaš istu nedoumicu, što je normalno.

S moje strane sećno!
CEKAC
23. мај 2024. у 05.39
samadel

Hvala ti velika na ovoj tvojoj iscrpnoj psiholoskoj analizi moje licnosti. Sada barem znam tko sam i sto sam. Do sasda sam smatrao da vsam obični CEKAC, a nakon tvoje analize prizilazi da sam ekstremno bipolarna licnost rastegnuta između gena i geografije.

Ovo ću dati da se uslika, pa ću podijeliti potomcima, ako se u slučaju neki od potomaka rodi s dvije glave, neka znaju porijeklo te neminovne zakonitosti.

Možda je ovaj dualizam kod mene i prednost. Za razliku od Negotinaca koji pznaju Bugare a ne Hrvate, ja, obrnuto, poznajem Hrvate od rođenja pa do iseljenja. Možda i daljhe, ali o tom potom...
Starac_Foco
(--)
23. мај 2024. у 09.58
e_da
(oʞɐdoɐu)
22. maj 2024. u 20.43

Turci su od nas usvojili reč INAT, (u turskom inatluk) a preveli kao „otpor”, „prkos”

****

U turskom rijecniku je inat, nema inatluka (makar zvanicno). Inače taj „luk” na kraju (ili lik ili lük) je sufix koji turci masovno koriste za sve sve i svasta da od jedne zamjenice naprave drugu ili pridjev npr tüz je so (so, kao Tuzla), a tuz+luk je solanik, posuda za drznje soli.

A cija je INAT riječ, moglo bi se palamuditi poduže, ali koja vajda od toga :). Jer, npr, potpuno ista se koristi i u mongolskom, čak je i pišu je po „Vuku” - инат. A posto mongoli nisu bili pod turcima već obratno i to prije nego su turci i srbi imali nekog dodira, onda ko zna.

Nisam ja lingvisticar ali sam bio izlozen brojnim turcizmima zbog mjesta rođenja i boravka, a proveo nešto vremena i radeci u Turskoj. Pa sam se često pitao odakle poticu neke rijeci koje i mi koristima zvanicno ili „onako”.

A posto sam duže radio i u arapskom svijetu i čak znam nešto malo arapskog, ispostavilo se da je dobar broj rijeci koji mi zovemo turcizmi se koriste i u arapskom. A ko ih je kome „uvalio” da li arapi turcima, ili obratno, allah jedino zna...

Tako da ko zna ko ima „tapiju” i na porijelo rijeci „inat”, ali nema sumnje sa smo mi najdosljedniji u smislu inata kao zivotnog stila... Tipa onoga: e neeecu, pa nek crknem :)
CEKAC
23. мај 2024. у 11.58
I dogodilo se ono čega sam se pribojavao.
Price nisu uspjele, a istina ili zaboravljena ili izostavljena.

Rezolucija je izgladana...

https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1370469/uzivo-poraz-zapada-njihovih-ucena-usvojena-sramna-rezoluc ija-zbiru-vise-glasova-protiv-uzdrzanih-nego
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
23. мај 2024. у 12.09
Док смо ми докторирали по питању ината (пркосне тврдоглавости, својеглавости, задртости), Генерална Скупштина УН је усвојила нацрт резолуције са 84 гласа „ЗА”, 19 „ПРОТИВ” и 68 „УЗДРЖАНИХ”.
Starac_Foco
(--)
23. мај 2024. у 12.38
Takođe 22 nije glasalo, zanimljivo među njima je i Izrael i priličan broj zemalja sa pretezno muslimanskim stanovnistvom. Dakle, od ukupno 193 države koje su mogle glasati 43% je bilo za.

https://www.blic.rs/vesti/politika/rezolucija-o-srebrenici-glasanje-crna-gora-za-grcka-uzdrzana/7ccrb0s

CEKAC
23. мај 2024. у 12.41
Jocko

Propadose nasi napori.
Vucic je odlucio da tamo izigrava glupog augusta, umjesto da iznese relevantne dokaze o nevinosti Srbije.
Gdje su im sada ta diplomatska rjesenja. Umjesto da je ostvario povoljan ishod za Srbiju, on pravi spektakl za zastavom. Glupo i primitivno...
CEKAC
23. мај 2024. у 12.44
Foco

Dakle, od ukupno 193 države koje su mogle glasati 43% je bilo za.
-------------------------------------------------------------

Dovoljno!
CEKAC
23. мај 2024. у 13.47
Sve bivše republike SFRJ glasale su za rezoluciju.
D-Man
(U prolazu)
23. мај 2024. у 15.32
''Sve bivše republike SFRJ glasale su za rezoluciju.''

И са свом том стоком треба прекинути све односе. Пази, јбт, једна Мађарска гласа против резолуције а онај јад и беда од Црне Горе гласа за резолуцију. Црна Гора у којој су, наводно, просрпски настројене странке на власти. Јбт, па и онај Спајић се, чини ми се, изјашњава као Србин.

Каквог ли само отпада има међу нашим народом, јбт, па то се ни речима не може описати!
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
23. мај 2024. у 17.04
CEKAC,

Као што смо и слутили, Вучићева „лавовска” борба се показала расплинута, између детаља који нису битни за суштину, правдања да „није лако после говора представника Немачке ...”, неефикасног коришћења времена (ограниченог на 10 минута) на неке дипломатске фразе, говора о себи (за сваки случај), помињања геноцида почињеног над Србима у I и II С.Р.-у и наговештаја критике разлога предлагања ове резолуције.
Рецимо, представник Намибије (гласала „против”) је био пример усмереног говора и успешног коришћења ограниченог времена.
Основно је да је Вучић, после краћег увода, требало да пређе у снажну контраофанзиву.

Показало се оно што је већ било познато, да је А. Вучић јак у монолозима на унутрашњем плану (за унутрашње потребе), али да су он и његов тим слаби у дебатама. Можда би било боље да је уместо њега наступио Дачић, или (да је било могуће) Вулин.

Указао бих на још један проблем, а то су изјаве „елите” из СНС-а, који су више (били) усмерени на подршку А. Вучићу, него ставу Србије. Такав однос су у медији,као мегафони, понављали ботови, тако да се стиче утисак као да ће се и да се у Њујорку дебатовало и гласало о резолуцији о Вучићу, а не о наводном геноциду у Сребреници.

Што се тиче онога о чему се слажемо, џабе смо кречили. Искрено мислим да би неки од нас, дискутаната из ове кафане боље наступили.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
23. мај 2024. у 17.07
D-Man,

>'... а и онај Спајић се, чини ми се, изјашњава као Србин.'
- - -

Он и Јаков Милатовић су обични ку*тони.
CEKAC
23. мај 2024. у 18.03
D-man

Kao sto sam naveo u uvodnom postu da govorancije neće postici nikakav uspjeh. u svim slučajevima gdje se donose odluke, treba istupiti s cinjenicama. Da je Vucic samo procitao sto sam ja predlagao, mnogi clanovi bi promijenili svoje odluke.

I sada logika s kojom je Vucic trebao nastupiti:
Ako su Srbi iz Srbije odgovorni za zločin uBosni, koji su pocinili Bosanci, onda su za Hitlerove zločine odgovorni i Nijrmci u Americi, Svicarsko i svagdje, jer su zločine pocinili Nijemci.j
Popaj
24. мај 2024. у 15.14
ŠOLC I BERBOK ŽESTOKO UDARILI NA VUČIĆA I SRBIJU! SVI DETALJI PRLJAVE IGRE NEMAČKE
https://tinyurl.com/337a6sw9
Popaj
25. мај 2024. у 15.16
D-Man
''Sve bivše republike SFRJ glasale su za rezoluciju.''

И са свом том стоком треба прекинути све односе. Пази, јбт, једна Мађарска гласа против резолуције а онај јад и беда од Црне Горе гласа за резолуцију. Црна Гора у којој су, наводно, просрпски настројене странке на власти. Јбт, па и онај Спајић се, чини ми се, изјашњава као Србин.

Каквог ли само отпада има међу нашим народом, јбт, па то се ни речима не може описати!
********************************************************************
D-Man,
„DIVIDE ET IMPERA”
Ova maksima se već́ praktikovala u pravnoj organizaciji Rimskog carstva. Pojedinačne države članice imale su ugovore samo sa centralnom vlašću Rima. Bilo im je zabranjeno da sklapaju ugovore jedni sa drugima. Rim je takođe obezbedio da se pojedinačni partneri u savezu jasno razlikuju. Spektar vrednosti se kretao od potčinjenih, subiecti, preko saveznika (foederati) i saveznika (socii) do pravno ravnopravnih prijatelja rimskog naroda (amici populi Romani), koji su dobili civitas Romana, rimsko državljanstvo, njihova lojalnost savezu je bila odličan. U okviru ove gradacije, države su mogle da se promovišu kroz dobro ponašanje, uključujući različite stepene samouprave.
Popaj
26. мај 2024. у 02.41
Гласали „пријатељи” Србије?!?!?!
https://www.youtube.com/watch?v=wFjUwObFeeQ
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.